Zpráva z jednání se zástupci MěÚ a Kauflandu, které proběhlo 21.6.2011

06.07.2011 15:21

 Dne 21. června 2011 proběhlo na MěÚ trojstranné jednání mezi zástupci Městského úřadu – RNDr. Mikušek, Ing. Polášek, zástupci Kauflandu – paní Lacinová, pan Lacina a zástupci Osadního výboru Jižní město (OV) Ing. Matějka, Bc. Vomočil.

Toto jednání bylo naplánováno na minulé schůzce se zástupci města dne 6. června 2011, kde byly vzneseny ze strany OV připomínky k dopravnímu napojení OD Kaufland, které vyplynuly z jednání OV uskutečněného dne 4. června 2011. Jednalo se zejména o nutnost jiného řešení dopravního napojení OD Kaufland, tak aby nebyl zvýšen provoz na komunikaci pod domem č.p. 1654 a dopravní napojení parkoviště OD Kaufland nebylo řešeno z jižní větve Meziříčské ulice. Dále se jednalo o vybudování chodníků na Meziříčské ulici. Předložené připomínky místostarosta RNDr. Mikušek zformuloval do dopisu zaslaného dne 7. června 2011 zástupcům Kauflandu.

V úvodu jednání se zástupci Kauflandu bylo ze strany OV konstatováno, že mnozí občané Jižního města se stavbou v prostoru garáží ČSAD nesouhlasí. Paní Lacinovou bylo konstatováno, že společnost Kaufland od tohoto záměru neustoupí.

Dále byla diskutována varianta napojení parkoviště OD Kaufland pouze do křižovatky u OD Billa a Lidl, tak aby nebyly zvýšenou dopravou zatíženy vnitřní komunikace Jižního města a došlo k izolaci areálu OD Kaufland. Zástupcům OV bylo předloženo vyjádření Ing. Antonína Dvořáka z projektové organizace Dopravoprojekt Ostrava spol. s.r.o. Bylo konstatováno, že dopravní napojení z křižovatky u OD Billa a Lidl se jeví jako komplikované. Nebylo však z technického hlediska označeno za nereálné. Přítomní zástupci OD Kaufland konstatovali, že o tomto dopravním řešení budou dále jednat s ŘSD. Pokud toto dopravní napojení ŘSD schválí, budou ochotni toto dopravní napojení zapracovat do projektové dokumentace. Bylo dohodnuto, že zástupci uskuteční jednání s ŘDS a do 15. července 2011 bude známo stanovisko ŘSD k této variantě dopravního napojení.

Dalším bodem jednání byla otázka chodníků na Meziříčské ulici. Zástupci OD Kaufland na jednání jednoznačně zástupcům MěÚ a OV sdělili, že chodníky vybudují naprosto dle přání města. Město má zájem vybudovat chodník na Meziříčské ulici na levé straně komunikace (levá strana ve směru od města) z důvodu přítomnosti obytné zástavby, současných a plánovaných obchodů. Zástupci OD Kaufland sdělili, že pokud budou připraveny pozemky pro chodník na této straně, vybudují ho tam. Dále bylo ze strany MěÚ i OV poukázáno na zbytečnost budování dalšího chodníku na komunikaci pod domem č.p. 1654. Bylo konstatováno, že zmíněný prostor by měl být využit pro výsadbu vzrostlé zeleně. Tato námitka byla zástupci OD Kaufland přijata a schválena.

Ze strany OV bylo požadováno zachování smrků před domem č.p. 1654. Zástupci OD Kaufland sdělili, že mají vyjádření z odboru životního prostředí, že jsou tyto stromy neperspektivní a tvoří před domem č.p. 1654 clonu pouze z 1/3 zmíněného domu. Z těchto důvodů neplánují jejich zachování. OV dále poukázal na to, že v dokumentaci k záměru OD Kaufland je navržen před tímto domem živý plot výšky 2 m z habrů. OV požadoval, pokud dojde k vykácení stávající zeleně, aby zde byly vysázeny vzrostlé stromy, které dosáhnou srovnatelné výšky s dnešními dřevinami. Tento návrh byl podpořen zástupci MěÚ. Zástupci OD Kaufland s tímto souhlasili s dodatkem, že druhy, množství a místa vysázení dřevin budou konkrétněji řešena v navazujících řízeních.

Dále byl diskutován vzhled OD Kaufland. Ze strany OV bylo požadováno hodnotnější architektonické řešení stavby. Jako příklad byl uveden vzhled OD Kaufland v Brně – Ponavě a Praze – Vypich. Na přímý dotaz zástupců OV, proč v některých lokalitách dochází ke stavbě architektonicky hodnotnějších OD a jinde jsou stavěny typizované stavby, bylo zástupci OD Kaufland odpovězeno, že vzhled v dané lokalitě vybírají němečtí architekti. Na výběr dle tvrzení paní Lacinové mají z několika architektonických návrhů. Na přímý dotaz, zdali se němečtí architekti byli v lokalitě Rožnova pod Radhoštěm osobně podívat, bylo odpovězeno, že zdejší lokalitu navštívili před několika lety. Na základě této návštěvy zhodnotili, že se zde hodí standardní typizovaná budova. Ze strany OV bylo toto zpochybněno a bylo požadováno vyvolání dalšího jednání o hodnotnější architektonické podobě OD Kaufland. Zástupci OD Kaufland se zavázali, že požadavek na toto jednání vznesou.

Dále byla řešena otázka souběžné rekonstrukce silnice I/35 a stavby OD Kaufland. RNDr. Mikušek sdělil, že je zde podmínka, že ŘSD nepovolí napojení OD Kaufland bez zrekonstruované silnice I/35. Dále uvedl, že v září tohoto roku proběhne jednání s představiteli Zlínského Kraje a zástupců Ministerstva dopravy o dopravních stavbách ve Zlínském kraji. Od toho jednání si slibuje uspíšení rekonstrukce průtahu I/35 v Rožnově pod Radhoštěm. Zástupci OD Kaufland však sdělili, že z jejich strany je připravena i varianta dopravního napojení na nezrekonstruovanou I/35.

Zástupci OD Kaufland sdělili, že dokončení posuzování procesu EIA očekávají na podzim tohoto roku, následně požádají o vydání územního rozhodnutí a stavebního povolení, tak aby se mohlo v roce 2012 začít se stavbou. Ze strany OV byla vznesena námitka, aby se se stavbou (bouracími pracemi) nezačínalo v červenci 2012, ale až v podzimních termínech. V těchto měsících je větší vlhkost a tím by došlo ke snížení prašnosti vlivem bouracích prací. Zástupci OD Kaufland sdělili, že skutečný termín zahájení stavby není ještě stanoven.

Závěrem jednání byl stanoven termín, do kterého budou známy požadovaná vyjádření. Byl dohodnut termín 15. července 2011. OV o těchto výsledcích jednání bude informován prostřednictvím místostarosty RNDr. Mikuška.

O dalších postupech v jednání bude osadní výbor Jižní město dále informovat.

V Rožnově p. R. dne 1.7.2011.

Zpět