Tiskové prohlášení k jednání s projektantem ohledně PPO

11.05.2011 19:11

 V úterý 10. 5. proběhla schůze zástupců osadního výboru Jižní město se zástupci radnice a projektantem protipovodňové ochrany přímo na Tyršově nábřeží.

Jednalo se o podobě zdi, pro případ, že se nenajde do podzimu jiné řešení. Osadní výbor předkládá návrhy na úpravy, které by ze zdi vytvořily z urbanistického hlediska přijatelnější projekt. Naše návrhy jsou směřovány především na úpravy Tyršova nábřeží, kde usilujeme o tři věci – prověření těch míst, kde projekt neodpovídal zkušenosti obyvatel z povodní,

dále zahrnutí zdi zeminou, tak aby vznikl zatravněný val, přes který je možno přecházet,

a také vytvořit pokud možno ideální podmínky pro vznik nového stromořadí.

Na těchto bodech jsme se s projektantem vesměs dohodli, ale je třeba je i nadále detailněji řešit. Tyto úpravy pravděpodobně nebude možné hradit z rozpočtu projektu protipovodňové ochrany, je tedy také nutné jednat o financování a detailech úprav s městem.

V tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že by město našlo alternativní řešení protipovodňové ochrany, tak jak občané Rožnova požadovali, ani že by se opravdu uvažovalo o změně na nižší stupeň ochrany.

Osadní výbor i nadále trvá na prověření jiných variant protipovodňové ochrany, v případě, že se nenajdou, bude trvat na realizaci všech úprav, které navrhl. Oblast kvality života není ta, na které by se mělo šetřit.

Zpět