Stížnost osadního výboru na interpretaci výsledků ankety "Kaufland" vedením města

18.07.2011 21:43

 

Osadní výbor zaslal vedení města stížnost na tiskovou zprávu, která podle nás hrubě manipuluje s interpretací číselných výsledků ankety "Kaufland".

Text stížnosti je zde:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kancelář starostky

Městský úřad Rožnov pod Radhoštěm

Masarykovo náměstí 128

756 61 Rožnov pod Radhoštěm

 

 

Dne 18. 7. 2011 v Rožnově pod Radhoštěm

 

 

Věc: Stížnost k tiskové zprávě č. 101/2011 ze dne 15.7. 2011.

 

 

 

Vážená paní starostko,



jak zřejmě víte, OV Jižní město a mnozí obyvatelé Jižního města nesouhlasí s výstavbou Kauflandu. V této chvíli se OV snaží vyjednat úpravy projektu, které by znamenaly zmenšení negativních dopadů na životní prostředí (v
nejširším smyslu slova) trvale obydlených částí Jižního města sousedícími s plánovaným areálem Kauflandu. Občané těchto částí očekávají ze strany OV v této věci pomoc. Proto jsme pečlivě sledovali způsob, jakým byla anketa mezi občany města provedena.


OV shledal minimálně 2 skupiny důvodů, proč výsledek této ankety nelze interpretovat tak, jak je interpretován v tiskové zprávě č. 101/2011 ze dne 15.7. 2011.

Důvody jsou následující:



 

1. Zavádějící interpretace procentuálních výsledků ankety

 

Jasné je jediné - 63% respondentů je proti stavbě Kauflandu, 33% respondentů se stavbou Kauflandu souhlasí, 4% je to jedno. Z uvedených výsledků není v žádném případě možné dovozovat, že převážná většina obyvatel (88,4 %) má na stavbu OC Kaufland neutrální názor, tzn. že by se dali zařadit do kolonky „je mi to jedno“. Ohledně nehlasujících obyvatel lze pouze prohlásit, že s poměrně vysokou pravděpodobností 63% z nich je proti stavbě, 33% souhlasí a jen 4% je to jedno.

 

 

2. Nespolehlivost hlasování

 

  • Na webových stránkách města mohl hlasovat kdokoliv z republiky, vlastně v podstatě z celého světa.
  • Hlasovat prostřednictvím webových stránek města šlo z jednoho počítače vícekrát.
  • Ten, kdo hlasoval v informačním centru, mohl hlasovat také několikrát.
  • Ten, kdo hlasoval prostřednictvím anketního lístku ze Spektra, si mohl koupit novin (anketních lístků) kolik chtěl, a tím také hlasovat víckrát.


Z těchto důvodů počty hlasů nelze v žádném případě vztahovat k počtu obyvatel Rožnova p. R. Vzhledem k uvedeným důvodům je problematické i vyhodnocení výsledků v rámci celkového počtu hlasujících, protože jeden hlasující mohl hlasovat několikrát. Zveřejněný výsledek je proto značně zavádějící a hrubě manipulující.


Z těchto důvodu OV Jižní město požaduje stažení tiskové zprávy č. 101/2011 ze dne 15.7. 2011 uveřejněné na webových stránkách města a vydání zprávy, která tu původní dementuje. Součástí nové zprávy by měla být omluva respondentům ankety za hrubé zkreslení jejích výsledků, neboť výsledky ankety z výše uvedených důvodů nelze žádným způsobem objektivně interpretovat. Vše by mělo proběhnout v co nejkratším termínu, nejlépe v pondělí 18.7.2011.

 

 

 

S pozdravem

 

 

Osadní výbor Jižní město

Tyršovo nábřeží 560

756 61 Rožnov pod Radhoštěm

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zpět