Protipovodňová zeď - vodoprávní řízení

20.04.2012 00:02

Vážení osadníci,

Městský úřad Rožnov pod Radhoštěm, odbor Životního prostředí, Vodoprávní úřad, vede vodoprávní řízení ve věci Protipovodňová opatření na Rožnovské Bečvě v km 13,995-15,170. 

Toto řízení je bohužel vedeno bez účasti obyvatel Tyršova nábřeží, kteří by měli být podle našeho názoru také účastníky řízení. Jsme o tom přesvědčeni  z těchto důvodů:

1. Protipovodňová stěna je dle § 55 odst. 1 písm. d) zákonao vodach (254/2001 Sb.) vodním dílem. Pro její výstavbu je potřeba územni rozhodnutí  a stavební povolení, které vydává vodopravní úřad, ale jinak pro něj platí ustanovení stavebního zákona.
 

2. V roce 2000 konstatoval Ústavní soud nálezem Pl. ÚS 19/99, že sousedním pozemkem pro účely řízení podle stavebního zákona se nemusí rozumět vždy jen pozemek mající s výchozím pozemkem společnou hranici, ale též pozemek vzdálenější, pokud na něj má řízení příslušný vliv.  Základem nálezu Ústavního soudu zde bylo odmítnutí restriktivního výkladu pojmu sousedního pozemku, který jej omezoval pouze na pozemky mající vůči výchozímu pozemku společnou hranici (tzv. pozemky mezující). Ústavní soud naopak vyslovil pravidlo, podle něhož je třeba pro účely řízení podle stavebního zákona za sousední pozemky považovat též takové, které nemají přímou hranici s výchozím pozemkem, pokud mohou být vlastnická nebo jiná práva k těmto pozemkům nebo stavbám na nich rozhodnutím přímo dotčena. Toto pojetí ostatně mělo v českém právním prostředí mnohaletou tradici, neboť již v prvorepublikovém období judikatura považovala za sousední též pozemky “za potokem” či “za cestou”. Při posuzování, kterých konkrétních pozemků se bude uvedené pravidlo týkat, odkázal Ústavní soud na zohlednění individuálních okolností daného případu.
 

3. Jelikož ustanovení § 115 vodního zákona nevypočítává všechny účastníky řízení, je nutné použít správní řád. Konkrétní úpravu účastníků řízení upravuje ustanovení § 27 správního řádu. Účastníky řízení jsou osoby uvedené v ustanovení § 27 odst.1 („hlavní účastníci“), popřípadě osoby uvedené v ustanovení § 27 odst. 2 („ ostatní účastníci“) pokud mohou být rozhodnutím přímo dotčeny ve svých právech nebo povinnostech. Hlavní účastníci- mezi které patří podle odstavce d) osoby, jejichž vlastnické nebo jiné věcné právo k sousedním stavbám anebo sousedním pozemkům nebo stavbám na nich může být územním rozhodnutím přímo dotčeno.
 

4. Podle §109 stavebního zákona je účastníkem řízení vlastník sousedního pozemku, vzhledem k oddělení stavby pozemní komunikací od parcel obyvatel Tyršova nábřeží tedy měli být účastníky řízení i tito sousedé, ačkoliv nejsou mezujícími sousedy.

 

Doporučujeme Vám, kteří se cítíte ignorováni nebo obcházeni ze strany úřadů, abyste se proti danému rozhodnutí odvolali.

 

Vít Matějka

 

 

Zpět