Protipovodňová zeď - stav projektu

04.07.2012 13:43

Stavba protipovodňové zdi je v procesu vydávání stavebního povolení. Toto řízení začalo později než zřejmě městský úřad očekával. Podle mého názoru jsou dva hlavní důvody tohoto stavu - obtížná spolupráce se zpracovatelem dokumentace, firmou AGPOL, jejíž dloudobá nečinnost i přes urgence je udivující, a složitost samotného stavebního řízení (odvolání, připomínky atd.).

Podle informací vedoucího odboru investic na červnovém zastupitelstvu by mohlo být stavební povolení hotovo do konce června 2012. Potom je otázka jak se k projektu postaví další zúčastnění (Povodí Moravy, Minsterstvo zemědělství). Pokud by došlo k situaci, že nebude možno projekt dokončit, bude nutno žádat o dotaci v dalších letech.

Na jednu stranu by to byla špatná zpráva pro příznivce zdi, na druhou stranu by se otevřela možnost udělat věci ve správném pořadí - tedy nejdříve dokončit studii povodňových poměrů v povodí bečvy (na její realizaci město podle všeho již pracuje) a potom podle jejích závěrů určit priority a způsob protipovodňových opatření pro Rožnov. Výsledek je otevřený a může se stát, že zjistíme, že potřebujeme zeď jiných rozměrů nebo na jiném místě. Nicméně se jedná podle mého názoru o lepší přístup než nyní, kdy padlo rozdonutí zvýšít zeď z padesátileté vody na stoletou, protože na padesátiletou nedostaneme dotace, ale na stoletou už to vyjde. I když se zeď nebude prakticky realizovat z peněz města, pořád musíme mít na paměti, že to nejsou peníze, které někdo vytiskne, ale jsou to reálné peníze, z daní všech občanů bez výjimky a určitě by měly být utraceny za něco rozumného. Zvláště, jedná li se o částku, kterou zaměstnanec s průměrnýmí příjmy zdaleka nevydělá ani za celý život.

Budeme sledovat jakým směrem se budou věci vyvíjet a doufám, že se dříve či později vyřeší ke spokojenosti všech zúčastněných.

 

Vít Matějka

Zpět