Dopis osadního výboru vedení města

07.03.2012 23:09

Vážený pane místostarosto RNDr. Václave Mikušku,

Chtěl bych vyjádřit stanovisko k rekonstrukci křižovatky u Billy.

Křižovatka u Billy je velmi důležitým bodem pro Jižní město i celý Rožnov, protože se nachází v místě, kde se kříží výjezd ze dvou supermarketů (téměř ze třech) příjezd na sídliště Jižní město a doprava ze směru Valašské Meziříčí. To, jak bude fungovat, bude ovlivňovat velké množství lidí desítky let.

  Proto si myslíme, že by se měla její rekonstrukci věnovat velká pozornost a mělo by být při její přípravě v tomto případě VČAS přihlédnuto k potřebám VŠECH skupin občanů (ne jen k iniciátorovi akce) i za cenu zvýšeného úsilí a zapojení města bez ohledu na stranické a osobní zájmy členů vedení města. Toto považujeme za naprosto nezbytné a zásadní sdělení směrem k Vám.

V tomto smyslu bychom Vás chtěli informovat o skutečnosti, že při našich jednáních (Osadní výbor) o dopravním napojení Kauflandu jsme se prakticky se všemi zúčastněnými shodli na konstatování, že úprava křižovatky u Billy, tak aby z ní bylo možno vyjíždět do směrů Billa+Lidl, Valašské Meziříčí, Fitsport, Kaufland a Rožnov, je to, co bychom si tomto místě přáli a co by vyřešilo i některé současné spory radnicí. Také zastupitelé, se kterými jsme jednali, toto řešení podporují. Nabízí se logicky křižovatka typu kruhového objezdu, ale i jiná řešení mohou být možná.

Nejsme odborníci, proto bychom Vás chtěli požádat, aby město v zájmu nás, svých občanů, a za peníze, které platíme ve formě daní, zadalo vypracování solidní studie možného řešení ku prospěchu VŠECH zúčastněných.

Upozorňujeme, že nám velmi záleží na tom, aby studii zpracoval odborník, který stojí mimo organizace zainteresované na souvisejících projektech (Kaufland, ŘSD, město). Samozřejmě předpokládáme, že studie by řešila křižovatku tak, aby byla realizovatelná společně s rekonstrukcí I/35.

Jsme připraveni poskytnout maximální součinnost při v této aktivitě. Můžeme zprostředkovat kontakt na projektanta (jak víte máme konkrétní nabídku na zpracování této studie), projednání s občany atd.

Vzhledem k tomu, že máte pochybnosti o legitimitě mé osoby a možná celého osadního výboru, prosím sdělte mi, jestli si přejte, abychom připravili písemná vyjádření konkrétních skupin občanů k této věci (jedno vyjádření již dostala paní starostka v dopise vlastníků rodinných domů na Meziříčské ulici.) a případně začali jednat se zúčastněnými stranami. Byl bych rád, kdyby se v tého věci nerozhodovalo podle individuálních vyjádření mnohdy získaných pochybným způsobem, ale na základě skutečné vůle dobře informovaných občanů.

Chtěli bychom Vás požádat, abyste nepodnikal do řádného projednání a rozhodnutí o naší žádosti žádné kroky, které by mohly být později použity jako argument, že o věci je již rozhodnuto a tudíž naše snaha je bezpředmětná.

Chci Vás ujistit, že toto není žádná skrytá snaha o komplikaci projektu rekonstrukce I/35, ale vyjádření kompromisního a podle našich informací široce akceptovatelného názoru na řešení dopravní situace v daném místě. Nijak tím také nezpochybňujeme právo Kauflandu na vybudování napojení podle smlouvy schválené zastupitelstvem (i když by Kaufland možná preferoval přímější napojení z I/35 i od Lidlu a Billy, byť jen jako dalším možným vjezdem, v což doufáme).

Jsme samozřejmě otevřeni osobnímu jednání.

Za Osadní výbor Jižní město, Vít Matějka

 

Zpět